Arıtma Kimyasalları

Arıtma Kimyasalları

PIHTILAŞTIRMA ve YUMAKLAŞTIRMA (KOAGÜLASYON ve FLOKÜLASYON) KİMYASALLARI 

 

Koagülasyon işlemi askıda veya kolloidal fondaki atık maddeleri gidermek amacıyla uygulanır. 1 nm-0 1 nm partikül boyutu arasında olurlar nokta partikül inflow koşmasını sağlamak için partikül yükü azaltılmalı ya da yükün oluşturabileceği etki ortadan kaldırılmalıdır.

Şu şekilde mümkündür:

 

 

  • Yük belirleyici yollar (potantial – determining ions) ilave ederek bunların kolloid yüzeyi ile reaksiyona girmelerini sağlamak ve bu şekilde yüzeysel çekimi azaltmak ya da elektrolitler ilave ederek fifüze elektrik tabakasının kalınlığını azaltmak ve böylece zeta potansiyeli düşürmek

    ,

  • Uzun zincirli organik moleküller (polimerler) ilave etmek,
  • Hidrolize metal iyonları oluşturabilen kimyasal maddeler ilave etmek

 

 

Atık su içinde kolloidler hidrofobik veya hidrofilik olabilirler yok da hidrofobik kolloidler (kil vs.) sıvı ortama meyilli olmayan kolloidlerdir. Bu tür kolloidlerl kolaylıkla koagülasyonda kullanılırlar. Hidrofilik kolloidler ise( örneğin proteinler) suyu seven kolloidler. Adsorbe edilmiş sular flokülasyonu geciktirirler ve genellikle etkili bir koagulasyonu ulaşabilmek için özel arıtma gerektirir.

 

Endüstriyel atıksuların bir kısmında metaller ve fazla miktarda askıda katı madde bulunur. Buna benzer karaktere sahip atık suların arıtımı için çökelme işlemi kullanılabilecek bir yöntemdir. Ancak

, katı maddeleri çöktürme yoluyla süspansiyondan istenilen seviyede uzaklaştırmak bazen ekonomik olmamaktadır.Pıhtılaştırma-yumaklaştırma işlemleri çökelmeye arttırmak ve istenen berraklığı elde etmek için kimyasal madde ilavesi ile uygulanan işlemlerdir.

 

Kimyasal arıtma çalışma düzeyine bağlı olarak koagülantlar üç kategoriye ayrılırlar.

 

  • Elektrostatik yük indirgeyiciler
  • Partiküller arası köprü oluşturucular
  • Fiziksel bağlayıcılar

 

 

Koagülantlar katı ve sıvı formda satın alabilirler. Bunlar tipik olarak anorganik maddeler olmakla beraber, organik polimer teknolojisi nin ürettiği daha ekonomik ve daha kolay elde edilen organik polimer maddeleri günümüzde koagülant yardımcısı ve koagülant olarak kullanılmaktadır.

 

Koagülant dozu seçimi ve optimum pıhtılaştırma koşullarının belirlenmesi için en çok uygulanan test işlemi jar testidir.Pıhtılaştırma -yumaklaştırma işlemi sırasında oluşacak durumları belirlemeye yarar. Bu sayede en iyi çöker mi veren doz belirlenir. Üstü bağlanır ve bulanıklık, renk ve akm ölçümleri için test edilir. Gözlemlere ve deney sonuçlarını bakılarak optimum koagulant dozu bulunur.